Jak přispívá dieta k hubnutí?

16.08.2010

Celá řada studií prokázala, že z dlouhodobého hlediska (1 - 3 roky) má pro hubnutí význam trvalá změna stravovacích zvyklostí. Veškeré krátkodobé diety, byť je během nich dosaženo váhového úbytku, nemají dlouhodobý efekt, neboť za nějaký čas se váha vrací opět ke své výchozí hodnotě a leckdy ji i překročí.

Řekněme si jen v bodech, co změna stravovacích zvyklostí představuje:

1. snížení celkového denního kalorického příjmu - pomůže změnit poměr mezi energetickým výdejem (společně se zvýšením fyzické aktivity) a příjmem, což v dlouhodobém horizontu povede k poklesu hmotnosti

2. jíst vícekrát denně (5 - 6 x) v menších porcích - zamezíte pocitu hladu, který vede k přejídání, nezapomínejte pravidelně snídat - typický obézní pacient ráno nesnídá, v poledne jí, jen když si vzpomene a po příchodu domů „sní, na co přijde"

3. vyhýbat se „fast-food" restaurantům, stravovat se pokud možno doma, kde si můžete připravovat vlastní jídla dle plánu - nejenom v těchto typech restaurantů mohou být porce příliš velké a obsahující zbytečně mnoho tuků a sacharidů

4. zařadit do jídelníčku větší množství zeleniny (2 x 150 g denně)

5. ovoce je zdroj vitaminů a minerálních látek, ale také energie, proto při redukční dietě nekonzumujeme více než 1 - 2 ks ovoce denně, další vitamíny je vhodné doplňovat zeleninou

6. velmi důležitý je dostatečný příjem (1,5 - 2 l/den) nekalorických tekutin, v případě delší intenzivnější zátěže či horka i více (ztráty potem). Vhodná je nesycená voda; všechny cukrem slazené limonády představují jen tzv. „prázdné kalorie" - 1 litr nápoje typu Coca-cola obsahuje stejné množství energie jako 2 tatranky.

7. omezte konzumaci alkoholických nápojů - 1g alkoholu má zhruba stejně energie jako 1g tuku

8. bílkoviny mají větší sytící schopnost než cukry a tuky, zařaďte proto do svého jídelníčku dostatečné množství nízkotučných mléčných výrobků, libového masa a luštěnin

Použité odborné pojmy