Již jsme vás kdysi informovali, že ve studii PREDIMED (Prevención Dieta Mediterránea) byli účastníci bez přítomného onemocnění srdce a cév náhodně rozděleni do tří skupin podle tří druhů diety (středomořská dieta s EVOO, středomořská dieta se směsí ořechů a dieta s nízkým obsahem tuků - kontrolní skupina).
Studie zahrnovala 6 705 osob bez poruchy srdečního rytmu, takzvané fibrilace síní (FS) v době vstupu do studie. Během střední doby sledování 4,7 roku vznikla FS u 72 osob ve skupině s EVOO, u 92 ve skupině s ořechy ve stravě a u 89 v kontrolní skupině. Středomořská dieta s EVOO ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně snížila riziko vzniku FS, zatímco středomořská dieta obsahující směs ořechů neměla statisticky významný vliv na vznik FS.
Mezi hlavní složky tradiční středomořské stravy, doporučené v této studii, patří:
• Hojné používání olivového oleje na vaření a do dresinků.
• Zvýšená spotřeba ovoce, zeleniny, luštěnin a ryb.
• Snížení celkové spotřeby masa, bílé maso namísto červeného.
• Příprava domácích dresinků s rajčaty, česnekem, cibulí a s olivovým olejem pro zeleninové saláty, těstoviny, rýži ad.
• Zamezení konzumaci másla, smetany, fast-food stravy, zákusků, pečiva a cukrem slazených nápojů.
• Umírněná konzumace červeného vína.