Od nepaměti lidé využívali a dosud využívají různé látky s možným preventivním nebo léčebným účinkem, které jim poradil někdo z jejich okolí. Obliba těchto látek byla a je obrovská, protože každý chce udělat něco pro své zdraví, zvláště když to není nepříjemné (jako dieta) nebo časově náročné (jako fyzická aktivita). Často jsou tyto látky doporučovány jako povolený doping při sportu. Řada potravinových doplňků účinkuje pomocí placebo efektu a víra lidí v jejich účinnost je posilována výbornou reklamou výrobců.
V roce 1979 Dánové Bang a Dyerberg popsali nízký výskyt chorob srdce a cév u Eskymáků, kteří se živili rybami. Poté následovala podobná pozorování u indiánů na Aljašce a v přímořských oblastech Japonska. Z rybího tuku vědci izolovali "elixíry života," dvě mastné kyseliny s krkolomnými názvy eikosapentaenová kyselina (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina. EPA a DHA se vyskytují především v mořských rybách a rybích olejích a v menší koncentraci též v rybách sladkovodních. Proto jsou rybí maso a tuk považovány za zdravé a účinné v prevenci onemocnění srdce a cév. Do rodiny omega-3 patří rovněž alfa-linolenová kyselina (ALA), která má ale menší účinek. Jejím hlavním zdrojem je lněný olej a ořechy.
Dosud byla popsána celá škála kladných účinků omega-3 mastných kyselin (MK). Na rozdíl od omega-6 mastných kyselin působí omega-3 MK protizánětlivě. Přisuzují se jim i tyto účinky: snížení krevního tlaku, schopnost bránit zvýšené srážlivosti krve nebo poruchám srdečního rytmu, schopnost ovlivnit aterosklerózu nebo autoimunitní nemoci, jako je atopický exém, astma nebo revmatoidní artiritida. Pokud se omega-3 MK neužívají v přehnaných dávkách (nad 2 gramy denně), nemají vedlejší účinky. Při vysokých dávkách může konzument zaznamenat nevolnost, průjem, říhání nebo dech se zápachem po rybách.
Omega-3 mastné kyseliny a prevence cukrovky
Za zmínku stojí vědecký rozbor "balíku" studií, které byly zaměřeny na riziko vzniku cukrovky při požívání rybího masa. Do těchto studií bylo zahrnuto více než 500 tisíc osob, které jedly 1x týdně rybí pokrm. Sledovalo se, jaký vliv může mít rybí jídelníček na předcházení vzniku cukrovky. Ukázalo se hlavně to, že roli hraje to, kde člověk žije: u Američanů po rybách výskyt cukrovky stoupl, u Evropanů se nezměnilo nic a u Asiatů a Australanů výskyt cukrovky klesl. Zkoumané osoby z různých kontinentů totiž jedly různé druhy ryb, tyto ryby měly rozdílnou potravu a po odchytu byly rozdílně upravovány pro konzumaci, byly také různě kontaminovány škodlivinami a podobně. Toto zřejmě významně ovlivňuje konečný výsledek. Ani v dalších studiích se jiným vědcům nepodařilo jednoznačně prokázat, že by omega-3 MK snižovaly riziko vzniku cukrovky nebo její dobrou kontrolu u těch, kteří již cukrovkou onemocněli.
Omega-3 mastné kyseliny proti cholesterolu a srdečně-cévním příhodám
Na poli škodlivých krevních tuků si omega-3 vedou o něco lépe. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny takzvaných triglyceridů a volných mastných kyselin, které přispívají ke vzniku aterosklerózy a srdečních infarktů. Podávání omega-3 MK sice mírně zvyšuje hladinu "zlého" LDL cholesterolu, ale současně zvětšuje velikost částic LDL cholesterolu, což je dobrá zpráva, protože se tak snižuje jejich schopnost způsobovat aterosklerózu, tedy kornatění tepen vedoucí k infarktům a mrtvicím (nejvíce nebezpečné jsou LDL částice malé).
Není divu, že se intenzivně bádalo také v tom, zda omega-3 MK dokážou přímo ovlivnit vznik infarktů a dalších onemocnění srdce a cév a úmrtí na ně. V posledních deseti letech se provedly "mega" studie, které měly za cíl zjistit, jestli podávání omega-3 MK pomůže proti infarktům pacientům s cukrovkou, kteří představují zvláště ohroženou skupinu osob. Studie bohužel nepřinesly potvrzující zprávy a naopak se vyrojila řada dalších otázek, na které je třeba teprve hledat odpovědi. Neví se, jaké by mělo být optimální složení omega-3 MK v potravinovém doplňku nebo v léku, jaká by měla být denní dávka a jak dlouho tyto látky užívat, aby se projevily jejich případné pozitivní účinky. Je také možné, že omega-3 MK fungují jen u lidí, u kterých se ateroskleróza ještě nerozvinula a nestihla napáchat škody na cévách. Další teorií je, že omega-3 MK fungují pouze, jsou-li snědeny v rybím mase či tuku, kde je mohou provázet další příznivé látky. V řadě studií bylo totiž opakovaně zjištěno, že osoby, které jedly ryby pravidelně a nejméně dvakrát týdně, měly nejméně dvakrát menší výskyt smrtelných infarktů myokardu a náhlých úmrtí. V tomto ohledu připomínají antioxidační vitamíny, o kterých jsme psali nedávno (ZDE).
Omega-3 mastné kyseliny v onkologii
U pacientů s nádory je důležité podávat umělou speciálně definovanou výživu, protože protože může ve spojení s onkologickou léčbou prodloužit život a zlepšit jeho kvalitu. Podávání omega-3 MK u pacientů s rakovinou zpomaluje hubnutí a zlepšuje chuť k jídlu a zřejmě také chrání obranschopnost a orgány při agresivní chemoterapii. Bohužel se zatím neprokázalo, že by omega-3 MK prodlužovaly život pacientů se zhoubnými nádory. U některých z nich ale zlepší zdravotní stav natolik, že je možné podat onkologickou léčbu, která může život prodloužit a zkvalitnit.
Závěr
Omega-3 MK jsou látky se širokou škálou účinků. Největší naděje byly vkládány do jejich možného účinku na snížení rizika opakování srdečních infarktů. Bohužel se ukázalo, že u osob s pokročilou aterosklerózou nedokážou omega-3 MK zabránit komplikacím. Pokud by však byly užívány od mládí, nelze vyloučit, že by snižovaly riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Jinými slovy, o co méně je budou lékaři doporučovat u osob po srdečním infarktu, o to více budou využívány u mladých lidí bez aterosklerózy, ale s s rizikovou rodinnou nebo osobní historií a jejich obliba bude pravděpodobně stoupat v oblasti umělé výživy u pacientů s nádory.
Zdroj: Rušavý Z., Lacigová S. Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny v prevenci a léčbě. In: Kvapil M. a kol. Diabetologie 2014. Triton 2014.
Poznámka redakce Tlukotu srdce:
Nejste-li alergičtí na rybí maso, či zásadní odpůrci jeho požívání, je namísto bádání o omega-3 MK v lékárnách větší jistotou konzumace kvalitních ryb pravidelně a alespoň jednou či spíše dvakrát týdně. Možná to vyjde i levněji.