Mimořádnost super potravin spočívá v tom, že ve výjimečně velkém a koncentrovaném množství obsahují člověku prospěšné cenné látky, které jeho organismu prokazatelně prospívají - běžné i vzácné vitaminy, minerály, proteiny, enzymy a koenzymy, antioxidanty a vlákninu. A většinou to zvládnou při pár kaloriích. Super potravin je celá řada a některé nejsou vůbec exotické, ba naopak rostou i u nás v Česku (kopřiva, med a propolis, bobulovité plody).
Super potraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před tisíci lety. Mnoho z nich také pochází z míst, kde dříve sídlily starodávné civilizace (Středomoří, Jižní Amerika, Asie, Severní Afrika). Drsné podmínky jako např. pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít. Díky tomu můžeme v super potravinách objevovat skutečně abnormální množství nutričních hodnot, kterých se nám jinak často nedostává.
Super potraviny by měly být konzumovány v přirozeném, syrovém stavu nebo aspoň upravovány co nejšetrnějším způsobem, jinak přicházejí o mnohé enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky, díky kterým jsou tak jedinečné. Některé se dají sehnat také v podobě prášku rozpustného ve vodě nebo v podobě potravinových doplňků, jiné jsou v podobě výtažků ceněnou součástí kosmetických přípravků (např. propolis, Açai, aloe vera, konopná semena, granátové jablko atd.)
Super potraviny lze zhruba utřídit do několika základních skupin: zelené potraviny (např. mladý ječmen, řasy chlorella nebo spirulina, listová zelenina - kadeřávek, brokolice, mangold, kapusta, kořenová zelenina - červená řepa, sladké brambory nebo topinambur), ovoce a ořechy (např. borůvky, maliny, ostružiny, avokádo, vlašské ořechy, kešu ořechy, mandle), včelí produkty (med, propolis), mořské řasy (např. nori, kelp, wakame, kombu, arame, dulse) a byliny (např. kopřiva, aloe vera, echinacea, ginseng).
Mezi „klasické" a nejznámější super potraviny patří:
Açai bobule - ovoce, pocházející z palmy Açai z deštných Amazonských pralesů v Brazílii je nejsilnější antioxidant vůbec.
Aloe Vera - léčivá sukulentní rostlina původem ze severní Afriky - „rostlina nesmrtelnosti".
Camu Camu bobule - ovoce pocházející z tropických deštných pralesů v Jižní Americe - nejbohatší na vitamín C.
Goji - plody kustovnice čínské pochází především z úrodné půdy Himalájí - mají výborné antioxidační účinky, podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a jsou největším zdrojem beta-karotenu.
Chia semínka - semínka šalvěje hispánské, pochází z Jižní a Střední Ameriky - přírodní povzbuzovač energie.
Chlorella - sladkovodní řasa původem z Japonského ostrova Ishigaki, obsahuje nejvíce mastných kyselin, snižuje „špatný" LDL cholesterol.
Kakaové boby - plody kakaovníku, původem z Jižní Ameriky - vitamínová a minerální bomba s antioxidačními účinky, obsahují 14x více antioxidantů než červené víno a 21x více než zelený čaj.
Konopná semena - mají vysoký podíl esenciálních látek.
Lucuma - subtropické ovoce z údolí Andského pobřeží Peru lze použít jako zdravé a čistě přírodní sladidlo.
Maca kořen - pochází z Bolívie a Peru a je bohatý na vitamíny skupiny B.
Mladý ječmen - prášek získávaný z mladých listů ječmene, původem z Nového Zélandu - má detoxikační účinky.
Noni - tropická rostlina původem z Havaje, Fidži a Indie - obsahuje 17 aminokyselin a pomáhá proti migrénám a depresím.
Quinoa - jihoamerická plodina podobná obilninám - má vysoký obsah bílkovin.
Spirulina - planktonní modro-zelená sinice se pěstuje na farmách v USA, Indii, Číně i Japonsku - brání růstu nežádoucích virů a je vysokým antioxidantem a velkým zdrojem bílkovin.
Včelí produkty - propolis, med - pomáhají zvyšovat imunitu.
Yacon - jinak také „zemní jablko", andská rostlina pocházející z Peru - má vysoký obsah aminokyselin.
Některé super potraviny trochu zblízka
Chia neboli šalvěj španělská byla populární už u Aztéků. Semínka veliká jako sezam jsou nejbohatším zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin rostlinného původu vůbec. Jsou plná proteinů, aminokyselin, minerálů, jako je vápník, železo a hořčík, a antioxidantů. Vláknina v nich pročišťuje střeva. Sama chia semínka nechutnají nijak, takže se dají přidat do čehokoliv. Nasypat do salátu, do polévek nebo dezertů.
Borůvky, významná super potravina, která roste také u nás. Borůvky jsou plné flavonoidů, rozpustné vlákniny a zdrojem silných antioxidantů. Jsou, spolu se zdravým životním stylem nejlepší prevencí proti chorobám jako je cukrovka, žaludeční vředy, vysoký krevní tlak nebo ateroskleróza. Jsou přírodní ochranou před nádory prostaty a velmi bohaté na železo. Barviva z borůvek antokyany léčí sliznice trávicího traktu.
Goji. Na goji, neboli kustovnici čínskou, nedá dopustit čínská medicína. Z 15 procent ji tvoří bílkoviny. Plody jsou plné vitaminu C, B1 a B2, stopových minerálů (hlavně zinku, selenu, železa a vápníku) a aminokyselin. Už čínští císaři ji hojně jedli, protože prokazatelně omlazovala. Zlepšuje krvetvorbu, podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a posiluje ostrost vidění. Sušené plody se dají pojídat jen tak, v salátech nebo v müsli.
Citrusy. O limetce se v ajurvédě říká, že nemá nepřítele. Její šťáva, ač kyselá, má zásaditý - tedy dobrý - vliv na žaludek. Obsahuje významné množství vitaminu C, který je pro zdravý organismus zásadní. Dále přináší flavonoidy, které pomáhají trávicímu traktu a vylučování žluči. Limetková šťáva je darem pro lidi trpící zácpou. Grapefruit - pravidelné pojídání grapefruitu vede ke snížení váhy. Omezuje totiž množství inzulinu v těle, které tak nemá takovou potřebu doplňovat energii. Grapefruit má skvělý poměr mezi množstvím kalorií (málo) a vlákniny (hodně). Je plný vitaminu C, kyseliny listové, lykopenu, vápníku a fosforu. Jeho šťáva však může snižovat účinnost některých léků na snižování hladin krevních tuků.
Sladká brambora. Zářivě oranžový vnitřek hlízy je zřejmě nepřekonatelným zdrojem beta-karotenu, větším než mrkev. Podle výzkumů také výrazně zvyšuje množství vitaminu A v krvi. Následuje vitamin C a B6, draslík a mangan. Pomáhá jí vaření a pečení a pro absorpci beta-karotenu do těla je dobré k sladkým bramborám přidat jakýkoli olej.
Topinambur je druh artyčoku. Artyčoky jsou obecně bohatým zdrojem železa a antioxidantů.
Ovšem tato odrůda z nich obsahuje železa nejvíce a pomáhá tak překonat únavu, podporuje koncentraci a udržuje zdravý metabolismus.
Černý česnek. Aby česnek dostal černou podobu, je podroben po dobu měsíce fermentačnímu procesu při vysoké teplotě. Jeho chuť je pak sladší a nezanechává štiplavou chuť v puse, jako běžný česnek. Obsahuje také dvakrát tolik antioxidantů a má vysokou úroveň S-Ally cysteinu, což je přírodní látka, která pomáhá v prevenci nádorů.
Spirulina je sladkovodní řasa plná železa a vitamínu B12, je tedy skvělá pro udržení vysoké hladiny energie, čímž bojuje proti únavě. Tato drobná vodní rostlina, konzumovaná odpradávna lidmi v Mexiku a Africe, obsahuje více vitaminu A než mrkev a je bohatým zdrojem fytolátek, které pomáhají snižovat příznaky menopauzy a osteoporózy a také snižují riziko vzniku některých typů zhoubných nádorů. Spirulina je navíc ze 70 % tvořena bílkovinami, což ji řadí mezi nejbohatší zdroje bílkovin, které byly na Zemi dosud objeveny. Jde vlastně o takový „super-steak", vhodný ke snižování hmotnosti nebo pro pacienty s cukrovkou nebo osoby s poruchami výživy.
Konopná semena. Semínka konopí jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin, které pomáhají proti zánětům a bolestem kloubů. Také zlepšují metabolismus a udržují zdravé srdce. Obsahují navíc stravitelnější bílkoviny než má mléko nebo vejce. Jíst je lze syrové v salátech, přidat k cereáliím, nebo si je rozdrtit v hmoždíři a posypat jimi zapékané jídlo. Skvělý je také konopný olej, jak pro vaření, i jako zálivka.
Zelený čaj kukicha. Je vyroben z větviček čajovníku kukicha a je skvělý proti nadýmání a problémům s žaludkem. Posiluje imunitní systém, protože obsahuje velké množství antioxidantů. Má nízký obsah kofeinu, proto pomáhá udržovat i nízkou hladinu krevního tlaku.
Fazole adzuki. Tyto fazole obsahují více bílkovin a méně tuku než jakýkoli jiný druh luštěniny. Navíc mají vysoké množství draslíku, který pomáhá snižovat riziko mrtvice a vysoký krevní tlak, dále mají mnoho vlákniny pro dobré trávení a zinku, který chrání před zánětem kloubů a pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi.
Přepuštěné máslo ghí. Známe jej především z indické kuchyně. Ačkoli má vysoký obsah tuku, pomáhá ke zlepšení paměti, trávení a posílení imunitního systému. Připravuje se z čerstvého másla, které se rozpustí a za nízké tepoty se dlouho zahřívá, dokud se neodpaří všechna voda. Pak se sítem sbírá pěna a nečistoty. Nakonec se přecedí přes čisté plátno. Přes blahodárné účinky je ale třeba jej používat s mírou.
Pískavice. Běžně se používá v indické a řecké kuchyni. Dá se zpracovat jako čerstvá bylina i jako sušené koření a je skvělá na snížení cholesterolu. Uklidňuje menstruační křeče i příznaky menopauzy.
Cupuaçu. Toto exotické ovoce, které patří do rodiny kakaovníků, patří momentálně k největším trendům, je doslova napěchované antioxidanty. Dá se konzumovat v podobě zdravé čerstvé šťávy, či pilulek. Je bohaté na vitamíny B1, B2, B3, mastné kyseliny a minimálně devět druhů antioxidantů (včetně vitamínů A a C).
Mladá pšenice - patří do skupiny zelených super potravin, jenž jsou bohaté na chlorofylové pigmenty (dávají rostlinám jejich zelenou barvu). Molekulární struktura chlorofylu je velmi podobná složení lidské krve a studie ukazují, že konzumace rostlin bohatých na chlorofylové barvivo zvyšuje produkci červeného krevního barviva hemoglobinu, zodpovědného za transport kyslíku do tkání a odvádění odpadního oxidu uhličitého do plic. Mladá pšenice navíc na rozdíl od zrn neobsahuje lepek a jiné alergizující látky. Podobným dobrodiním z mladého obilí je ječmen - jeho zelené výhonky obsahují 11x více vápníku než kravské mléko, 5x více železa než špenát a 7x více vitaminu C než šťáva z pomerančů. Obsahuje také hodně vitaminu B12, což jej činí důležitým zdrojem tohoto vitaminu pro vegetariány. Pro Čechy je dobrou zprávou, že mezi super potraviny patří také stálice našich zahrádek a skleníků, totiž kadeřávek, brokolice nebo kapusta.
Echinacea se používá k boji proti chřipce a nachlazení, je to rostlina známá jako přírodní antibiotikum a stimulátor přirozené obranyschopnosti. Její tajemství spočívá v podpoře lymfatického systému, který z těla odvádí odpadní látky. Doporučuje se užívat echinaceu, například v podobě sirupu, po dobu dvou až tří týdnů v době, kdy je vysoké riziko chřipkových epidemií.