14 potravin, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku

24.07.2012

Mnoho z nás si myslí, že stačí z jídelníčku vyřadit nezdravé potraviny. Zdravá strava by však měla obsahovat také „super potraviny“, plné důležitých živin. Vědci sestavili žebříček NEJ životabudičů, které by neměly chybět na vašem talíři. Většinou jde o běžné potraviny, které nezatíží peněženku.

1. Mléko
Mléko je velice bohaté na vápník a současně pomáhá odbourávat tuk. Pití netučného mléka pomáhá v prevenci osteoporózy (řídnutí kostí s následnými zlomeninami) a artritidy (záněty kloubů). Podle odborníků stačí dvě sklenice mléka denně.
2. Vejce
Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin. Jsou plné cholinu (patří mezi vitaminy skupiny B) a antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině prsu nebo onemocněním očí. Mnoho z nás si myslí, že konzumace vajec zvyšuje cholesterol v krvi, dnes se však odborníci shodují, že pokud si dopřejeme vejce v přiměřené míře, naopak si prospíváme. Jedno vajíčko denně u zdravých jedinců pozitivně působí na obranyschopnost, obnovu pokožky nebo růst vlasů.
3. Avokádo
Je doslova nabité živinami, které snižují riziko onemocnění srdce a cév (vitaminem E, kyselinou listovou, draslíkem) a usnadňují vstřebávání beta-karotenu v organismu.
4. Olivový olej
Prospívá srdci. Je zdrojem nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, pomáhá snižovat riziko vzniku nádorů nebo Alzheimerovy demence. Doporučuje se používat extra panenský olivový olej, který je vhodný i pro teplou kuchyni.
5. Ořechy
Ačkoli jsou ořechy kalorické, v přiměřeném množství jsou výtečným zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou považovány za skutečný elixír zdraví. Látky obsažené v ořeších pomáhají snižovat „zlý" cholesterol v krvi a snižovat riziko vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice. Současně ořechy obsahují bílkoviny, antioxidanty, vitaminy a minerály.
6. Tučné ryby
Mezi tučné ryby řadíme lososa, makrelu, sardinky a pstruha. Odborníci doporučují konzumovat je v přiměřené míře, asi 2 až 4 porce týdně. Tyto ryby nejsou bohaté jen na vitaminy (především A a D) a minerály, ale také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat riziko aterosklerózy a srdečního infarktu, mozkové mrtvice, demence nebo rakoviny prostaty. Jiné odborné práce dokazují, že omega-3 chrání před věkem podmíněným poškozením zraku (tzv. makulární degenerací).
7. Červená řepa
Červená řepa je už velice dlouho považována za „superpotravinu". Pití řepné šťávy zlepšuje výkonnost při cvičení, snižuje cholesterol a krevní tlak, působí pozitivně na srdce a játra, snižuje riziko demence a má protirakovinné účinky.
8. Cibule
Pozitivně na zdraví působí většina příslušníků „rodiny" cibulovitých, kromě cibule také česnek, pórek nebo pažitka. Podle všeho snižují cholesterol a cibule též krevní tlak. Cibule a česnek mají antibakteriální účinky a mohou tak pomáhat v boji proti infekčním onemocněním. Jedna z britských studií dokonce ukazuje, že by cibuloviny mohly účinně bojovat proti vzniku kyčelní artritidy.
9. Listová zelenina
Špenát, potočnice nebo kapusta jsou zdrojem železa, vápníku, draslíku a vitaminu C. Pomáhají snižovat krevní tlak nebo riziko demence či poškození zraku.
10. Quinoa (merlík čilský)
Quinoa je obilnina původem z Jižní Ameriky, ovšem dnes se s ní můžeme setkat po celém světě. Tato plodina je stará téměř 5000 let a přezdívá se jí také „zlato Inků". Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin. Na rozdíl od jiných obilovin může nabídnout konzumentům vyvážený poměr všech esenciálních aminokyselin, proto by neměla chybět hlavně ve veganské a vegetariánské kuchyni. Zrníčka merlíku čilského obsahují širokou paletu vitaminů - thiamin, riboflavin, kyselinu listovou, beta-karoten, alfa-tokoferol a vitamin C. Z minerálních látek můžeme jmenovat např. hořčík, mangan, železo, měď, fosfor či zinek. Quinoa je také bohatým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, oligosacharidů, vlákniny, rostlinných sterolů a antioxidantů. Rostlina neobsahuje lepek a je vhodná i pro pacienty trpící různými druhy alergií. Pro přípravu pokrmů se využívají nejen semena, do salátů se přidávají i listy merlíku. Působí příznivě na hladinu glukózy v krvi, což je jeden z faktorů prevence diabetu 2. typu, snižuje vznik kardiovaskulárních onemocnění a dalších tzv. civilizačních chorob.

11. Ostružiny, borůvky, maliny, černý rybíz, brusinky
I tyto drobné lesní a zahradní plody jsou považovány za „superpotraviny", velice bohaté na antioxidanty. Černý rybíz bojuje proti úbytku intelektu, borůvky chrání proti nádorům tlustého střeva a zlepšují zrak, brusinky jsou účinné při močových infekcích.
12. Ovesné vločky
Dnes už asi nikdo nepochybuje o tom, že nejzdravějšími obilovinami jsou ty celozrnné. Ovesné vločky jsou nabité zinkem, železem a vápníkem nebo vitaminem B, který je zásadní pro činnost nervové soustavy. Ovesné vločky jsou součástí diety osob s rizikem vzniku diabetu nebo srdečních onemocnění, měli by je jíst pacienti s vysokým cholesterolem nebo krevním tlakem. Ovesné vločky a další celozrnné obiloviny fungují v našem trávicím traktu jako kartáč a zbavují jej toxických látek. Jsou také výborným zdrojem pomalu uvolňované energie: vydržíme tak déle aktivní.
13. Luštěniny (fazole, klíčky)
Mnoho diet včetně makrobiotické stravy sází na fazole, upravované různým způsobem, od vaření a pečení až po nakládání. Fazole nejsou jen excelentním zdrojem energie a antioxidantů či proteinů, ale pomáhají také při snižování hmotnosti. Rozpustná vláknina ve fazolích pomáhá snižovat cholesterol, stabilizuje cukr v krvi (glykémii) a zlepšuje zažívání. Někteří vědci dokládají také protirakovinné účinky luštěnin.
14. Rajčata
V roce 2008 je dva anglosaští vědci pojmenovali „červení bodyguardi". Posilují obranyschopnost, srdce, neutralizují volné radikály a pomáhají předcházet vzniku krevních sraženin i dalších onemocnění včetně nádorů.

Zdroj: in.lifestyle.yahoo.com

Použité odborné pojmy



Fórum zdravé výživy