Ohromnou výhodu dietních opatření je, že na rozdíl od ostatních léčebných postupů nemají téměř žádné nežádoucí účinky. Určitou výjimkou jsou pacienti s vysokou krevní koncentrací kyseliny močové, která za určitých okolností může způsobit záchvatovitý a velice bolestivý otok některého kloubu, nejčastěji palce u nohy. Toto onemocnění nazýváme dna. Pacienti ohrožení dnou jsou často současně obézní, mají cukrovku a mají i vysokou hladinou nebezpečných krevních tuků, především cholesterolu; jsou tedy významně ohroženi srdečně-cévním příhodami. U těchto pacientů je třeba dietní opatření cílená na snížení cholesterolu v krvi vysvětlit podrobněji, neboť obecné doporučení diety zaměřené pouze na snížení nebezpečných krevních tuků by mohlo způsobit záchvat dny.
Dieta u pacientů ohrožených dnavým záchvatem se řídí pravidly kombinace diabetické diety v redukční úpravě s omezením purinů, živočišných tuků a cholesterolu. V těchto případech je vždy potřeba konzultovat optimální formu diety, výběr potravin a následnou úpravu jídelníčku s nutriční terapeutkou.
Strava má být střídmá, biologicky vyvážená, ve vhodném poměru živin s přiměřenou energetickou hodnotou. Rozložení stravy se doporučuje v cca 3-4hodinových intervalech, se zamezením hladovění nebo nadměrného přejídání. Součástí každého hlavního jídla by měla být zelenina (s výjimkou luštěnin, špenátu atd. - viz tabulka) a ovoce v celkovém množství cca 500 - 600 g denně.
Velký důraz je kladen také na dostatečný příjem tekutin! Aby se kyselina močová mohla z těla dobře vylučovat je třeba množství tekutin 2-3 l rozložit v průběhu do celého dne. Vhodné nápoje: stolní vody, čaje, ovocné šťávy, alkalické minerální vody.
Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pravidelná konzumace piva. Možný je příjem menšího množství vína/vinného střiku (1dcl denně).
V akutním stavu (klasický dnavý záchvat) je třeba přísně omezit puriny v jídelníčku, vyloučit pikantní, kořeněné pokrmy, a volit výběr potravin s velmi nízkým nebo žádným obsahem purinových látek. V tomto období jsou vhodná lehká zeleninová jídla (opět s výjimkou luštěnin, špenátu atd.), netučné mléčné výrobky a důsledné dodržení pitného režimu.
Potraviny s vysokým obsahem purinů
(Zvýrazněny jsou potraviny, které jsou často doporučovány jako vhodné k prevenci srdečně-cévních onemocnění, ale současně jsou nevhodné u pacientů s dnou).
RYBY A RYBÍ VÝROBKY:
Ryby, rybí konzervy, nakládané ryby, olejovky, sardelová pasta, očka, slanečky, jikry, kaviár.
MASO A MASNÉ VÝROBKY:
Kuřecí maso, krůtí maso, králičí maso, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí), nakládaná masa, uzeniny, slanina.
VNITŘNOSTI:
Brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, jazyk, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternice, jaternicové polévky, masové koncentráty.
OSTATNÍ:
Čočka, hrách, fazole, špenát, reveň, červená řepa, čokoláda, kakaový prášek, droždí, fíky, kořeněné, kořeněné, zrající a plísňové sýry.
KOŘENÍCÍ SMĚSI A KONCENTRÁTY:
Silné masové vývary - masové bujóny, Maggi, sojová omáčka, chilli a kari koření, grilovaní koření, pikantní omáčky a dresinky.
I PRO PACIENTY S DNOU OBECNĚ PLATÍ, ŽE:
• množství tuku v dietě má představovat 25-35 energetických procent
• nasycené mastné kyseliny (především živočišné tuky) mají tvořit méně než 1/3 z tohoto množství
• udržování normální tělesné hmotnosti je požadavek pro celý život
• nezbytná je dostatečná pohybová aktivita
Obsah purinů v některých potravinách: Tabulka potravin