Mohou za obezitu i geny?

10.08.2010

Geny podmiňují větší či menší náchylnost k hromadění tuku v organismu. Dnes je známo přes 400 genů, které buď zvyšují nebo snižují náchylnost ke vzniku obezity. Tyto geny ovlivňují regulační mechanismy týkající se příjmu potravy, pocitu hladu a sytosti, jídelního chování včetně preference potravin, zpracování potravy v trávícím traktu, vstřebávání a spalování živin, výdeje energie a ukládání živin do energetických zásob. Také zdravotní rizika spojená s obezitou geny rovněž determinují. Dědičnost obezity je tedy do určité míry dána geneticky - dědičnost ovlivňuje podíl tukové a beztukové hmoty v těle až z 50 %.
Prostředí (strava, pohybová aktivita) může ovlivňovat intenzitu budoucího uplatnění genů obezity, jinými slovy, pokud začneme žít zdravě, můžeme ovlivnit genetický základ našich potomků - tyto změny životního stylu však musí trvat více než několik desetiletí.

 

Použité odborné pojmy