Druh potraviny |
Doporučeno | Lze v omezeném množství | Nevhodné |
Ovoce, zelenina, luštěniny | Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru. | Restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?). | Restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce. |
Pečivo a obiloviny | Celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné nebo nevaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky (ne obarvené karamelem). | Netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků. | Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy. |
Dezerty | Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty. | Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany. | |
Cukrářské výrobky | Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy. | ||
Ořechy | Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany. | Burské oříšky, pistáciové oříšky. | Kokosové ořechy, solené oříšky. |
Nápoje | Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje. | Alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje. | Čokoládové nápoje, irská káva, turecká káva, destiláty. |
Dresinky a koření | Koření všeho druhu, jogurtové dresinky. | Nízkotučné dresinky. | Majonézy. |
Tuky | Celkovou spotřebu tuků snížit. | 1. Nenasycené rostlinné oleje - slunečnicový, kukuřičný, sojový 2. Monosaturované oleje - olivový, řepkový 3. Margaríny odvozené z těchto olejů. | Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky. |
Ryby | Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh. | Ryby smažené v doporučovaném oleji (viz položka Tuky nebo viz článek Jak je to s tuky aneb co si namazat na chleba?). | Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku. |
Maso | Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí. | Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1-2× týdně), drůbeží uzeniny. | Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže. |
Polévky | Netučný vývar, zeleninové polévky. | Tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou. | |
Mléčné výrobky | Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek. | Polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů- | Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině). |