Lidské tělo si cholesterol vyrábí buď samo, v játrech, nebo jej přijímá potravou. Při pohledu do mikroskopu má cholesterol podobu krystalů.
Které potraviny jsou bohaté na cholesterol?
Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny živočišného původu (vnitřnosti - mozeček, játra, ledviny, dále vaječné žloutky a některé živočišné tuky - máslo, sádlo, lůj). Příjem cholesterolu z potravy by neměl být vyšší než 300 mg za den.
Tabulka: Množství cholesterolu ve 100 g potraviny
Potravina | Cholesterol v mg |
Mozeček 100 g | 1800 |
Vaječný žloutek 1kus |
300 |
Ledvinky 100 g |
330 |
Játra 100 g |
270 |
Srdce 100 g |
160 |
Červená masa (hovězí, vepřové, skopové) 100 g |
60 - 75 |
Drůbež a ryby 100 g | 40 - 85 |
Máslo 100 g | 290 |
Smetana 33 %tuku 100 g |
105 |
Sýry tučné 100 g | 90 a více |
Jak se cholesterol pohybuje v našem těle?
V těle je cholesterol přenášen krví. Je nerozpustný ve vodě, proto, aby mohl putovat krví, která je vodním prostředím, musí se navázat na nosič rozpustný ve vodě. V našem těle jako nosič cholesterolu slouží částice bílkovinné povahy, tzv. proteiny. Když se spojí cholesterol s bílkovinou, vznikne nová částice, tzv. lipoprotein (obsahuje současně tuky - lipidy a bílkoviny - proteiny). Lipoprotein vypadá tak, že cholesterol je ukryt uvnitř částice, tuky tvoří obal částice a na povrchu se jako nosič cholesterolu upíná bílkovinná částice.
Dobrý a špatný cholesterol
Rozlišujeme dva druhy cholesterolu, které můžeme zjednodušeně nazvat „dobrý" a „špatný". Tzv. špatný cholesterol je přenášený částicemi typu LDL (malými částicemi o nízké hustotě - Low Density Lipoprotein), tzv. dobrý cholesterol je přenášený částicemi typu HDL (velkými částicemi - High Density Lipoprotein). A proč je LDL cholesterol špatný a HDL dobrý? LDL cholesterol je v krvi přenášen malými nosiči, které díky své velikosti dokážou proniknout téměř všude, tedy jak do buněk, tak do stěny cév. Pokud je LDL nadbytek, ukládá se ve stěnách cév, a tím je poškozuje."Dobrý" HDL cholesterol je naopak přenášen velkými nosiči, které nedokážou díky své velikosti proniknout do cévní stěny a naopak v těle slouží jako uklízeči nadbytečného cholesterolu (vážou na sebe špatný cholesterol a odnesou ho do jater, kde je odbourán).
Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?
Vyšetřením koncentrace (neboli hladiny) cholesterolu v krvi se dokáže zjistit, zda máte v krvi požadované množství cholesterolu nebo jeho nadbytek. Hladina tzv. celkového cholesterolu by neměla být vyšší než 5,0 mmol/l (milimolů na litr krve). Hodnota „špatného" LDL cholesterolu by neměla být vyšší než 3,0 mmol/l. Množství „dobrého" HDL cholesterolu by mělo být vyšší než 1 mmol/l.
Cholesterol a dědičnost
Stejně jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak, může být dědičná i vysoká hladina cholesterolu v krvi. Znamená to, že se přenáší z generace na generaci. U takto postižených osob mohou být vysoké hladiny cholesterolu přítomny už od útlého věku. Nadbytek cholesterolu ukládaný v cévách vede k rozsáhlému poškození těchto cév, což má za následek předčasné projevy srdečně-cévních onemocnění (infarktu, mrtvice), které mohou být i smrtelné (předčasnými projevy rozumíme projevy ve věku 25 - 30 let). Jak postupovat? Při zjištění vysoké hladiny cholesterolu alespoň u dvou příbuzných, by měl být cholesterol vyšetřen také ostatním členům rodiny.
Co se děje v těle při zvýšených hladinách cholesterolu?
Problém je v tom, že lidské tělo nedokáže přebytečný cholesterol účinně využít nebo vyloučit z těla ven. Nadbytečný cholesterol se tak postupně ukládá do stěny cév (tento děj se dá přirovnat k ukládání usazenin ve vodovodním potrubí, kdy v důsledku ucpání přestane voda trubkami postupně protékat). Stejně tak krev nemůže nakonec dostatečně proudit zúženou cévou. Pokud takto ucpaná céva zásobuje srdce nebo mozek a dojde k jejímu úplnému uzávěru cholesterolovou hmotou, dochází k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.
Jaké rizikové faktory přispívají k nadměrnému ukládání cholesterolu?
Rizikové faktory můžeme rozdělit na ty, které dokážeme svým chováním ovlivnit (ovlivnitelné) a na ty, které ovlivnit nedokážeme (neovlivnitelné).
Neovlivnitelné faktory: rodinná anamnéza (v rodině se vyskytlo onemocnění srdce a cév spolu s vysokou hladinou cholesterolu u mužů do 55 let a u žen do 65 let věku), prodělaná onemocnění (ischemická choroba srdeční, infarkt, mrtvice, angina pectoris), věk (u mužů nad 45 let, u žen nad 55 let), pohlaví (ženy jsou až do přechodu chráněny ženskými pohlavními hormony, muži nikoliv), přítomnost cukrovky (diabetes mellitus).
Ovlivnitelné faktory: vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, obezita, nedostatek pohybové aktivity, kouření.
Jak rizikové faktory působí na stěnu cév?
Rizikový faktor
Účinek
Zvýšená hladina celkového a LDL cholesterolu
→
Cholesterol se ukládá do stěny cév
Snížená hladina „dobrého" HDL cholesterolu
→
Cholesterol není odnášen pryč z cév
Kouření
→
Nikotin poškozuje stěny cév, cholesterol se tam díky tomu ukládá rychleji
Vysoký krevní tlak
→
Podporuje ukládání cholesterolu a současně poškozuje cévní stěnu
Cukrovka
→
Zvyšuje hladiny cholesterolu, poškozuje stěnu cév atd.
Jak můžete sami ovlivnit hladiny cholesterolu?
„Špatný" LDL cholesterol snižují a „dobrý" HDL cholesterol zvyšují: pohyb, strava bohatá na vlákninu a ryby, optimální tělesná hmotnost.
„Špatný" LDL cholesterol zvyšují a „dobrý" HDL cholesterol snižují: kouření, strava bohatá na cholesterol a živočišné tuky, obezita.
V čem spočívá záludnost cholesterolu?
Záludnost zvýšených hladin cholesterolu spočívá v tom, že nebolí a nejsou vidět. Většina pacientů si tak nebezpečí uvědomí až ve chvíli, kdy prodělá svůj první infarkt nebo mozkovou mrtvici. V tuto chvíli už může být na nápravu pozdě! Sledujte proto včas s e svým lékařem hladiny cholesterolu v krvi a dodržujte pravidla pro předcházení nemocem srdce a cév:
1. Snižte denní příjem živočišných tuků a cholesterolu.
2. Jezte víc ovoce, zeleniny, ryb, vlákniny a luštěnin.
3. Místo živočišných tuků používejte rostlinné oleje.
4. Udržujte optimální tělesnou hmotnost.
5. Buďte víc fyzicky aktivní (nemusí jít o sportovní výkony, stačí chůze: doporučuje se 10 000 kroků denně).
6. Nekuřte.
7. Nechávejte si pravidelně vyšetřovat hladiny celkového, HDL a LDL cholesterolu.
Pokud máte hladiny cholesterolu zvýšené, léčba musí být vždy komplexní a patří do rukou lékaře - odborníka. Léčba vždy zahrnuje úpravu životního stylu (zanechání kouření, zhubnutí v případě obezity, pohyb, změna stravovacích návyků) a předepsání léků na snižování hladin cholesterolu v krvi, které je třeba pečlivě užívat podle doporučení lékaře.