Šest letních receptů s vejci

08.07.2015

Vejce jsou v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce. Přinášíme trochu vaječné inspirace třeba i do vaší kuchyně. Recepty připravil Richard Šusta, šéfkuchař restaurace Suterén.

 

 


Frittata s lesními hříbky

Na 4 porce potřebujeme:
200 g lesních hříbků
1 malý pórek
3 lžíce másla/jiného tuku
1 stroužek česneku
3 větvičky šalvěje
6 vajec
6 lžic smetany
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
100 g čerstvého sýra/může být i čerstvý kozí sýr
sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Omytý malý pórek (bílá část) nakrájíme, očištěné hříbky nakrájíme na větší kusy, šalvějové lístky nasekáme nahrubo, česnek rozdrtíme. Na tuku podusíme pórek, osolíme, po 5 minutách přidáme houby, česnek a společně podusíme.

Smícháme sýry, smetanu a vejce (dobře promíchat), osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Směs smícháme s pórkem a houbami ve velké pánvi, na prudkém ohni. Poté vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme dozlatova.

Vejce Meurette

Na 4 porce potřebujeme:
1 nebo 2 vejce na osobu
100 g zauzené slaniny
100 g žampiónů
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 lžíci mouky
50 cl dobrého červeného vína
vodu
1 bouquet garni (svazek bylinek)
1 lžičku cukru
80 g másla/jiného tuku
sůl, pepř
toustový chléb

Postup: Na troše tuku si orestujeme žampióny. Zvlášť si opět na troše tuku na pánvi orestujeme 
na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli najemno. Zasypeme moukou a restujeme dozlatova. Poté zalijeme vínem a trochou vody. Přidáme česnek, bylinky, orestované žampióny a cukr. Osolíme, opepříme a vaříme 45 minut.

Toasty opečeme na troše tuku a potřeme česnekem.

Ve vodní lázni připravíme zastřené vejce. Vejce si rozklepneme do naběračky. V hrnci dáme vařit osolenou vodu, do které přidáme trochu octa. Ve chvíli, kdy se voda vaří, lehce stáhneme (cca 90 °C), uděláme lehký vír, z naběračky lehce vložíme vajíčko do středu víru. Vaříme cca 3 minuty. Servírujeme vajíčka na toastu a překryjeme připravenou omáčkou.

Plisované vejce se zeleninou a kozím sýrem

Na 4 porce potřebujeme:
4 vejce
2 malé cukety
3 malá rajčata
2 vařené mrkve
6 žampiónů
40 g kozího sýra
40 ml créme fraiche
14 g másla/jiného tuku
sůl, pepř

Postup: V pánvi na tuku asi 10 minut restujeme nakrájenou zeleninu. Poté přidáme nakrájený kozí sýr a créme fraiche. Rozdělíme připravenou směs do 6 skleněných kokotek (zapékacích misek) 
a vyklepneme na ně vajíčka. Pečeme v troubě ve vodní lázni 6 – 7 minut při 200 °C. Podáváme.

Kardinálská vejce

Na 4 porce potřebujeme:
4 vejce
120 g majonézy
50 g krevetového masa
trochu šťávy z červené řepy
4 mističky z listového těsta nebo toustů

Postup: Uvaříme si vejce nahniličko (vaříme 4 – 7 minut tak, aby bílek byl tuhý a žloutek zůstal tekutý), opatrně zbavíme skořápky. Na tousty nebo mističky umístíme vařená vajíčka. Nasekané maso z krevet promícháme s majonézou, přilijeme šťávu z červené řepy a vše dobře zamícháme. Touto omáčkou polijeme připravená vajíčka a na každé položíme na ozdobu ocásek z krevet.

Plující ostrovy/ptačí mléko

Potřebujeme:
Na cukrový sirup:
180 g cukru
2 l vody
Na vanilkovou omáčku:
500 ml mléka
1 lusk vanilky
6 žloutků
125 g cukru
Na sněhové pusinky:
6 bílků
125 g jemného cukru
Na karamelovou omáčku:
100 g cukru
50 ml vody
citrónovou šťávu

Postup: Na sirup rozpustíme ve vodě cukr a zvolna vaříme. Přivedeme do varu mléko s vanilkovým luskem. Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Potom pomalu vmícháme mléko s vanilkou. Při nízké teplotě mícháme 10 – 15 minut, až krém začne houstnout. Nesmíme vařit, aby se krém nesrazil. Hotový krém procedíme do vychlazené misky a necháme vychladnout.

Ušleháme z bílků tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme, dokud není hmota lesklá a hladká. Dvěma lžícemi vykrajujeme noky ve tvaru vajec. Vaříme v malých dávkách 3 minuty ve vroucím sirupu, pak obrátíme a vaříme další 3 minuty. Po uvaření vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme na utěrce vychladnout.

Rozpustíme ve vodě cukr a zahříváme, až cukr začne hnědnout, přidáme citrónovou šťávu a rendlík 
ve studené vodě zchladíme. Karamel udržujeme teplý, jinak ztvrdne. Před podáváním naplníme misku vanilkovou omáčkou, a na ni rozložíme sněhové noky. Zakápneme karamelovou omáčkou a podáváme.

 

Creme Brulée

Potřebujeme:
4 žloutky
2 ½ lžíce cukru
300 ml šlehačky
300 ml smetany
5 kapek vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
12 lžiček tmavého třtinového cukr

Postup: V míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem a odložíme. V hrnci přivedeme k varu smetanu 
a šlehačku, přidáme vanilkový extrakt. Zvolna vaříme asi 5 minut. Poté smetanu odstavíme a za stálého míchaní ji přiléváme k žloutkům. Nesmí se srazit. Hotový krém naléváme do misek.

Troubu předehřejeme na 140 °C, zapékací misky s krémem vložíme do pekáčku a zalijeme do půli misek horkou vodou. Krém s pekáčkem vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut. Krém je hotový, je-li povrch na dotyk pevný. Pak misky s krémem vyjmeme a necháme přes noc v chladničce. Krém posypeme tmavým cukrem a opalujeme plynovou opalovací pistolí nebo vložíme pod rozpálený grill, až se cukr roztaví a zhnědne.

 

Zdroj: Fórum zdravé výživy, www.fzv.cz

Použité odborné pojmy