Mýty o vejcích

23.03.2015

V souvislosti s vejci se setkáváme s řadou mýtů a polopravd. O těch nejčastějších se dočtete v našem miniseriálu o vejcích a jejich vlivu na lidské zdraví.

 

Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi

Vejce jsou velice hodnotná potravina. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, tuků – lipidů (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek, především dobře využitelného železa a zinku. Obsahují sice poměrně velké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže se v současnosti pro zdravé lidi doporučuje 1-2 vejce denně. Navíc bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá na hladinu cholesterolu v krvi tak významný vliv jako např. složení jednotlivých mastných kyselin tuků v jídelníčku.

Křepelčí vejce obsahují méně cholesterolu

Křepelčí vejce mají velmi podobné složení jako vejce slepičí, tedy i obsah cholesterolu
(na stejné množství vajec). Rozdíl je pouze ve velikosti – křepelčí vejce je cca 6x menší než vejce slepičí, obsah cholesterolu v jednom žloutku je proto, v porovnání na kusy, nižší.

Domácí vejce jsou lepší než vejce z velkochovů  

Vejce z velkochovů obsahují cca o 15 % méně cholesterolu než vejce domácí. Navíc je u nich menší riziko nákaz salmonelami, protože ve velkochovech se na přítomnost salmonel provádějí pravidelné kontroly.

Biovejce jsou kvalitnější než vejce z klecových chovů

Složení biovajec se v průměru neliší od vajec z klecových chovů, navíc jsou vejce z klecových chovů nejméně povrchově znečištěna, tudíž mikrobiologicky bezpečnější.

Vejce jsou hlavním (často i jediným) zdrojem salmonelózy

V současné době je výskyt salmonel v chovech výjimečný, a to díky pravidelným kontrolám. Zdrojem salmonel mohou být často i jiné potraviny, především maso, ale i koření.

Nosnice jsou krmeny hormony a antibiotiky, které přecházejí do vajec

Přídavek hormonů a antibiotik pro zvýšení produkce je u nás u všech jatečných zvířat
a drůbeže zakázán.

Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější než ta se skořápkou hnědou

Barva skořápky záleží na plemenu slepice, je dána geneticky a nemá vliv na jakost vejce. Kromě bílé skořápky mají vejce hnědou skořápku (v různých odstínech), ale mohou mít
i zelenou.

Autorky: Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; Bc. Tamara Starnovská, Fórum zdravé výživy

Další článek:

Vejce - jíst či nejíst?

 

 

Použité odborné pojmy